26 marca 2014

Łaciate babeczki z jagodami

Czasami przychodzi ochota na coś małego, słodkiego..., ale do sklepu nie chce się wychodzić..., a to za chwilę ktoś ma wpaść z wizytą..., no i najwyższy czas wykorzystać zapasy z zamrażarki... Przychodzę więc z tym przepisem - szybkie i proste babeczki, wystarczy wymieszać i gotowe, nie ma możliwości żeby się nie udały. Dwukolorowe i z dodatkiem jagód, żeby nie było nudno :)


Składniki:
  • 250 g mąki
  • 90 g cukru
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 80 ml oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • jagody - można użyć mrożonych w dowolnej ilości, ja dodałam około 2 garści
    W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki. W drugiej roztrzepać jajka, dodać olej, mleko i esencję, wymieszać. Połączyć zawartość obu misek, krótko wymieszać - tylko do połączenia składników. Masę podzielić na pół.

    Do jednej części dodać:
    • łyżkę kakao
    • 2 łyżki mleka 
    Wymieszać. Do obu części dodać jagody, delikatnie wymieszać.

    Formę do babeczek wyłożyć papilotkami (można użyć silikonowych foremek). Nakładać po łyżce każdej masy na przemian. Piec w temperaturze 180 stopni, przez 20-25 minut, do suchego patyczka.

    Wystudzone babeczki można polukrować, oprószyć cukrem pudrem lub polać polewą czekoladową.


    Smacznego!

    1 komentarz: