14 grudnia 2013

Tort czekoladowy

Przedstawiam przepis na klasyczny tort czekoladowy z kremem. Idealnie puszysty, mocno czekoladowy. Najlepiej smakuje, gdy odleży swoje. No i ten genialny wygląd. Niezaprzeczalnie zima to najlepszy czas na jedzenie czekolady.

 

Składniki:

Biszkopt (na tortownicę 18 cm)
  • 5 jajek
  • 140 g cukru
  • 100 g mąki
  • 50 g kakao
  • 4 łyżki oleju
Krem
  • 400 ml słodkiej śmietany 36%
  • 100 g serka kremowego
  • 2 łyżki cukru pudru
Polewa
  •  40 g czekolady gorzkiej
  • 1 łyżka kakao
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżka masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka żelatyny
 Dodatkowo
  • Pół słoiczka dżemu jeżynowego 
  • 2 kostki czekolady startej na tarce
  • Pół szklanki mocnej kawy
  • 2 łyżki whisky 
 Całe jajka i cukier wrzucamy do miksera i ubijamy do uzyskania puszystej. gęstej piany (musi potroić swoją objętość). Dodajemy kakao, przesianą mąkę, olej i mieszamy łyżką do połączenia składników. Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 40 minut. Studzimy i kroimy na trzy blaty.

Żelatynę zalewamy gorącą wodą, mieszamy do rozpuszczenia. Resztę składników na polewę umieszczamy w małym garnuszku i podgrzewamy do rozpuszczenia i połączenia składników. Do tego dodajemy żelatynę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Kawę mieszamy z alkoholem (użyłam whisky). Śmietanę ubijamy na sztywno, mieszamy z cukrem i serkiem.

Układamy pierwszy blat na wybranym naczyniu i nasączamy 1/3 kawy z whisky. Smarujemy połową dżemu i 1/3 kremu. To samo robimy z drugim blatem. Przykrywamy trzecim (również go nasączając). Smarujemy boki kremem i obsypujemy startą czekoladą. Na wierzchu rozsmarowujemy polewę. Najlepiej odstawić na noc (minimum parę godzin) w chłodne miejsce.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz