17 grudnia 2013

Piernikowe babeczki z nadzieniem

Mięciutkie, piernikowe, mocno czekoladowe babeczki z nadzieniem. Idealne w okresie przedświątecznym. Proste i szybkie - zarówno do zrobienia jak i zjedzenia.


Składniki:


Babeczki
  • 140 g mąki pszennej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 120 g masła
  • 55 g gorzkiej czekolady
  • Pół szklanki kakao
  • 2 duże jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • Pół szklanki kwaśnej śmietany 18%
  • Słoiczek dżemu jeżynowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka przyprawy do piernika
  • Pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Polewa czekoladowa
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 30 g masła  
Suche składniki mieszamy ze sobą. Masło rozpuszczamy z czekoladą. Jajka ubijamy z cukrem i ekstraktem z wanilii na puszystą masę i mieszamy z rozpuszczonym masłem z czekoladą (wcześniej przestudzonymi). Całość wlewamy do suchych składników i mieszamy łyżką do połączenia składników. Formę na muffinki wykładamy papilotkami. Wkładamy na spód po łyżce masy. Na to po łyżeczce dżemu. Przykrywamy ciastem. Pieczemy 20 minut w temperaturze 170 stopni.

Roztapiamy czekoladę z masłem i smarujemy wystudzone babeczki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Jest godzina 22.52, jutro wstaję wcześnie i zabieram się do wypieku tych właśnie babeczek, na pewno będą świetne

    OdpowiedzUsuń