9 grudnia 2013

Pierniczki

Pierniki na podstawie tradycyjnego przepisu na brukowce. Nie wyobrażam sobie bez nich świąt, jednak należy pamiętać, żeby zrobić je odpowiednio wcześnie, gdyż potrzebują czas na zmięknięcie. 


Składniki:

  • 100 g miodu
  • 50 g masła
  • 200 g cukru
  • 500 g mąki pszennej
  • 80 ml wody
  • 4 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 jajko 
Na patelni roztapiamy dwie łyżki cukru (nie mieszając). Gdy zrobi się jasny karmel dolewamy wodę (ostrożnie, może mocno pryskać!). Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia karmelu. Dodajemy miód, resztę cukru, masło i przyprawę. Mieszamy do rozpuszczenia i połączenia wszystkich składników. odstawiamy do wystudzenia.

Przesiewamy mąkę. Mieszamy z sodą. Wyrabiamy z jajkiem i wystudzoną mieszanką z patelni na jednolitą masę. Formujemy kuleczki i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy do 20 minut w 180 stopniach.

Studzimy i przekładamy do zamkniętego pojemnika na około 2 tygodnie do zmięknięcia. 

Smacznego!

1 komentarz: