4 listopada 2013

Faszerowana cukinia

 Prosty przepis, niewiele składników, piorunujący efekt. Przepis na to jak z paru składników można zrobić ciekawe i bardzo smacznego danie, nie wysilając się przy tym za bardzo. Co więcej danie nie dość, że smaczne to jeszcze zdrowe.



Składniki:
  • 1 cukinia
  • 250 g mięsa mielonego
  • 1 marchewka
  • 2 cebule
  • puszka krojonych pomidorów 
  • 10 czarnych oliwek
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • estragon
  • papryka słodka
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie 
 

Cukinię obrać, przekroić wzdłuż i wydrążyć pestki, następnie przyprawić solą. Cebulę pokroić w półplasterki i podsmażyć chwilę na patelni, następnie dodać mięso mielone i smażyć kolejne 5 minut. Marchewkę zetrzeć na tarce i dodać na patelnię podsmażając kolejną chwilę. Na koniec dodać puszkę pomidorów, przyprawić solą, pieprzem, estragonem, słodką i ostrą papryką i zioła prowansalskimi, gotować kolejne kilka minut. Na koniec dodać pokrojone w  plastry oliwki.

Następnie nadziać wydrążoną cukinię powstałym farszem i piec około 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (góra-dół), aż do zmięknięcia cukinii. Gdyby farsz zaczął się przypalać należy całość przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Bardzo smaczne, zdrowe, polecam, właśnie wypróbowaliśmy ten przepis, domownicy byli zachwyceni

    OdpowiedzUsuń