2 listopada 2013

Duszony królik

 Kolejny pomysł fritti e forno na przygotowanie mięsa z królika. Mięso to jest bardzo zdrowe, zawiera mało tłuszczu i dużo białka, dlatego warto je dodać do swojego jadłospisu.


Składniki:
  • dwie tylne nogi z królika
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2 marchewki
  • łyżka sosu sojowego
  • pół łyżeczki kminku
  • pół łyżeczki kolendry
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej
  • pół łyżeczki pieprzu ziołowego
  • 1 liść laurowy
  • 1 łyżka smalcu 

Obsmażyć mięso na smalcu (w garnku lub na głębokiej patelni). Pokroić cebulę w półplasterki i posiekać czosnek, dodać na patelnie i podsmażyć chwilę z królikiem. Całość zalać wodą tak by przykryć całego królika. Dodać marchewkę pokrojoną w plasterki i wszystkie przyprawy. Dusić całość około 1 godziny tak by królik zrobił się miękki (w razie potrzeby można wydłużyć czas duszenia, albo dolać wody). Na koniec można zdjąć pokrywkę, by zredukować sos. Można podawać z różnymi dodatkami, w naszej wersji są to placki ziemniaczane (przepis na placki znajdziesz tutaj).

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz