27 października 2013

Szarlotka z bezą

 Pyszna szarlotka. Wcale nie taka trudne na jaką wygląda. Beza wychodzi genialna, chrupiąca na zewnątrz i delikatna w środku. Smaki idealnie się równoważą. Po prostu nie można się jej oprzeć.




Składniki:

Kruche ciasto
  • 300 g mąki
  • 50 g cukru
  • 150 g masła
  • 4 żółtka
  • łyżeczka esencji waniliowej
Nadzienie jabłkowe
  • około 0,75 kg jabłek
  • 3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki cynamonu
Beza
  • 4 białka
  • 180 g cukru pudru
  • dwie płaskie łyżki mąki ziemniaczanej 
  
 
Wszystkie składniki na kruche ciasto zagnieść szybko w jednolitą masę. Jeżeli ciasto wychodzi za suche można dodać łyżkę zimnej wody. Prostokątną formę o wymiarach 22 x 32 cm wysmarować masłem i wylepić ciastem (łącznie z brzegami). Całość wstawić do lodówki na czas przygotowania pozostałych składników. 

Jabłka umyć, obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Jabłka umieścić na patelni, dodać trzy łyżki wody, cukier i cynamon, gotować około 10 minut. Jabłka powinny zmięknąć, ale pozostać w całości.

Białka ubić na sztywną pianę. Dodawać stopniowo cukier puder dokładnie ubijając. Dodać mąkę ziemniaczaną i wszystko razem ubijać około 5 minut. Dobrze ubita beza jest bardzo sztywna i błyszcząca (ja poznaję to po tym, że nie spływa z mieszadeł miksera).

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni (góra-dół). Ciasto wyciągnąć z lodówki, rozłożyć na nim jabłka i przykryć bezą. Włożyć do rozgrzanego piekarnika na 15 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec 20 minut. Na koniec podwyższyć temperaturę do 170 stopni, przełączyć na dolne grzanie i termoobieg, i piec kolejne 15 minut. Gdyby beza za bardzo rumieniła się można przykryć ją folią aluminiową. Wyłączyć piekarnik i zostawić na kolejne 10 minut. Po tym czasie uchylić piekarnik i wystudzić ciasto. 

Smacznego!

3 komentarze:

  1. Zmówiłyśmy się :) U mnie właśnie taka sama siedzi teraz w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj tak, szarlotka z bezą pyszna jest :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a mnie nigdy nie wychodzi beza chrupiąca tylko miękka , ciasto jest pyszne , ale z bezy nici białka są miękkie ale nie chrupiące ?? a tak chciałabym żeby były jak z cukierni. Zawiedziona Ewa

    OdpowiedzUsuń