30 września 2013

Pasztet z królika

 Domowy pasztet z królika jest nieporównywalny do tego ze sklepu. Przyrządzenie może i jest czasochłonne, ale smak na pewno wynagrodzi odrobinę wysiłku.


Składniki:
  • cały królik (ok. 1,5-2 kg)
  • 400 g wątróbki
  • 400 g podgardla
  • 2 bułki
  • 1 cebula
  • 4 jajka
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • pieprz
  • liście laurowe
  • ziele angielskie
 

Królika gotujemy z przyprawami (sól, pieprz, 2 liście laurowe, ziele angielskie), tak długo aż będzie miękki, około 1,5 godziny. Wątróbki, podgardla i cebulę smażymy na patelni. Chociaż podgardla można również ugotować z królikiem. Bułki moczymy w wodzie. 

Po ostygnięciu obieramy królika (według mnie najbardziej żmudna część procesu). Gdy oddzielimy mięso od kości mielimy krolika, podgardla, wątróbkę, cebulę i bułki, można to zrobić w maszynce do mięsa, szybciej i łatwiej pójdzie w malakserze.

Do masy dodajemy dwa jajka i przyprawy - sól, pieprz i gałke muszkatołową. Ilość przypraw zależy oczywiście od gustu jednak ja dodaję na taką ilość składników cała torebkę gałki, gdyż ona nadaje pasztetowi właściwy smak. I wszystko razem mieszamy do uzyskania jednolitej masy. W tej wersji pasztetu, który jest na zdjęciach dodałem pokrojoną w kostkę paprykę. Na prawdę idealnie pasuje do pasztetu.

Masę rozkładamy do keksówek i pieczemy 1 godzinę w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni. Przy tej ilości składników masy wystarcza mi na trzy duże keksówki.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Oczywiście, że jest nieporównywalny do tego sklepowego :) Ten smak :))

    OdpowiedzUsuń