29 września 2013

Ciasto drożdzowe ze śliwkami i orzechową kruszonką

Ciasto - puszyste i mięciutkie, śliwki - słodkie węgierki, kruszonka - pachnąca orzechami. To jest na prawdę dobre! Polecam na poprawę nastroju, gdy jesień nie rozpieszcza.


Składniki:
  • 300 g mąki
  • 12 g świeżych drożdży
  • 125 ml letniego mleka
  • 50 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g masła
  • 400 g śliwek 
Kruszonka:
  • 5 łyżek mąki
  • 5 łyżek zmielonych orzechów włoskich
  • 5 łyżek cukru


W garnuszku wymieszać drożdże z łyżką mleka, mąki i cukru, odstawić na 15 minut do wyrośnięcia. W misce umieścić mąkę, cukier, jajko, mleko i połowę masła, uprzednio roztopionego. Dodać gotowy rozczyn. Wyrabiać około 10 minut, ciasto można wyrobić w mikserze. Przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie ciasto krótko wyrobić, przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić na pół godziny do napuszenia.

Śliwki umyć, przekroić na pół, wyjąć pestki, układać je rozcięciem do góry na cieście. Przygotować kruszonkę. Składniki na kruszonkę wyrobić dodając pozostałe 50 g masła. Posypać przygotowane ciasto. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 30 - 35 minut, do lekkiego zarumienienia. 


Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz