22 czerwca 2013

Torcik bezowy z truskawkami



Moje pierwsze starcie z bezą i od razu bardzo smaczne. Pierwsze wrażenia – beza jest w gruncie rzeczy prosta w przygotowaniu, a w połączeniu z kremem śmietankowym i truskawkami jest przepyszna. 


Składniki:

·         3 białka
·         180 g cukru pudru
·         Łyżeczka mąki ziemniaczanej
·         100 ml słodkiej śmietanki
·         100 g serka mascarpone
·         Ok. 300 g truskawek


Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Dopiero gdy będą dokładnie ubite, stopniowo dodawać cukier puder, miksując dokładnie po każdej dodanej porcji. Na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ubijać jeszcze przez minutę. Beza powinna być gęsta (po podniesieniu mieszadła miksera masa nie powinna spływać) i błyszcząca. 

Narysować dwa okręgi o średnicy około 25 cm, łyżką rozsmarować bezę. Piec w piekarniku nagrzanym do 100 stopni przez godzinę, po tym czasie wyłączyć piekarnik i ostudzić w nim bezę. Bezowe blaty można przygotować dzień wcześniej.

Śmietankę ubić na sztywno i wymieszać z serkiem. Truskawki umyć, obrać, pokroić na mniejsze części, kilka ładniejszych odłożyć do dekoracji. Jeden blat umieścić na paterze posmarować kremem, ułożyć truskawki i przykryć drugim blatem. Na wierzchu ułożyć pozostałe truskawki. Podawać najlepiej tego samego dnia. 

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz