5 marca 2013

Bułgarskie bułeczki



Zrobione na wzór bułgarskiego chleba, który podpatrzyłam TUTAJ.

Po prostu upiekłam je w innej formie. Są pyszne na ciepło z masłem i dżemem. Polecam!



Składniki:
·         1 kg mąki pszennej + dodatkowo ok. 250 g mąki do podsypywania lub w razie gdyby ciasto się kleiło
·         3 jajka
·         2 łyżki soku z cytryny
·         450 ml mleka
·         Płaska łyżeczka soli
·         40 g świeżych drożdży
·         130 g masła
·         3 łyżki oleju
·         3 łyżki cukru

Wszystkie składniki należy wyjąć wcześniej z lodówki, aby miały temperaturę pokojową.

Drożdże wkruszyć do garnuszka wymieszać z łyżką cukru, mąki i letniego mleka. Odstawić do napuszenia. Jajka roztrzepać w dużej misce z mlekiem, cukrem, olejem i solą. Stopniowo dodać mąkę, sok z cytryny i wyrośnięte drożdże. Ciasto dokładnie wyrabiać, w razie potrzeby podsypując mąką, aż będzie odchodzić od rąk. Uformować kulę przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 

Po tym czasie ciasto wyjąć na stolnicę, podzielić ma 4 części, następnie każdą z nich na kolejne 4 cząstki. Każdą kulkę rozwałkować na cienki placek. Każdy z nich posmarować roztopionym masłem. Złożyć 4 placki razem i zwinąć w rulon. Otrzymamy 4 ruloniki złożone z 4 placków. Następnie każdy z rulonów pokroić w trójkąty, końcówki zwinąć w kulki. Bułeczki ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zostawić na ok. 20 minut do wyrośnięcia. Piec 25-30 minut w piekarniku na rozgrzanym do 200 stopni. 

Gdyby rumieniło się za mocno – przykryć folią aluminiową.

Smacznego!

5 komentarzy:

  1. Pięknie wyglądają. Wierzę, że na ciepło muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Brawo! Wyglądają apetycznie, a smakują jeszcze lepiej, naprawdę warto spróbować!

    OdpowiedzUsuń