21 lutego 2013

Najprostsza szarlotka



Polecam każdemu. Łatwo ją zrobić, nie jest czasochłonna. Do tego bita śmietana, lody i kawka i nie ma nic lepszego.


Składniki na prostokątną formę 22x32 cm:
·         340 g mąki
·         2 żółtka
·         110 g cukru
·         220 g masła
·         3-4 łyżki zimnej wody (gdyby ciasto było zbyt suche)
·         1,5 łyżki bułki tartej
·         Ok. 7 średnich jabłek
·         Pół łyżeczki cynamonu
·         2 łyżki cukru
·         Odrobina soku z cytryny

Z mąki, żółtek, cukru i masła zagnieść ciasto,  jeśli ciasto jest zbyt sypkie i kruche dodać stopniowo po łyżce wody. Podzielić na dwie części, odłożyć na godzinę do lodówki. 

W tym czasie obrać jabłka, pokroić na większe kawałki, można skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniały. Pogotować je chwilę na większej patelni, dodając cukier i cynamon. Powinny lekko zmięknąć, ale się nie rozpaść. Przestudzić. 

Formę wysmarować cienko masłem, wylepić spód i boki połową ciasta. Posypać spód bułką tartą, dzięki temu nie trzeba podpiekać spodu, bo bułka tarta wchłonie nadmiar soku z jabłek. Na to wyłożyć jabłka. Drugą część ciasta rozwałkować, ułożyć na cieście i skleić z bokami. Ja rozwałkowuję ciasto na folii spożywczej, w ten sposób łatwiej jest je przenieść do formy. 

Piec przez około 30-40 minut, aż ciasto się zarumieni, w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

1 komentarz: