26 listopada 2012

Piernik staropolski – etap 1



Do świąt jeszcze prawie miesiąc, ale to ostatni gwizdek na przygotowanie piernika staropolskiego.  Musi on swoje odleżeć w postaci nieupieczonej, później jako upieczony placek też. Przepis znalazłam na blogu „Domowe Wypieki”, zmniejszyłam tylko proporcje.  Mam nadzieję, że wyjdzie.

Składniki:
  • 250 ml miodu
  • 140 g cukru
  • 125 g margaryny
  • 570 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej
  • 60 ml zimnego mleka
  • szczypta soli
  • opakowanie przyprawy do piernika
Sposób wykonania został niezmieniony, cytuję za Joanną z Domowych Wypieków:
  1. „Miód, cukier i margarynę podgrzewać stopniowo, ciągle mieszając, aż wszystkie składniki się połączą. Pozostawić do ostygnięcia.
  2. Sodę rozpuścić w zimnym mleku.
  3. Do ostudzonej masy miodowej dodać mąkę wymieszaną z przyprawą, jajka, sól i rozpuszczoną sodę. Ciasto zagnieść na jednolitą masę.
  4. Ciasto przełożyć do naczynia kamionkowego, szklanego lub emaliowanego. Przykryć folią spożywczą i okryć ściereczką. Tak przygotowane naczynie odstawić w chłodne miejsce np. do piwnicy, spiżarni lub lodówki na 3- 4 tygodnie.”

1 komentarz: