7 września 2012

Brioszki – przepis podstawowy


Podaję podstawowy przepis na małe, pyszne, mięciutkie brioszki. Dodajcie do środka na co macie ochotę i to co lubicie. Możliwości jest mnóstwo – można posmarować konfiturą, kremem, obłożyć owocami. Ja dodałam startą drobno białą czekoladę.  Ciasto przygotowujemy wieczorem, a rano na śniadanie podajemy pyszne, ciepłe bułeczki.


Składniki:

·         20 g świeżych drożdży
·         60 ml mleka
·         370 g mąki
·         70 g cukru
·         Łyżeczka esencji waniliowej
·         4 jajka
·         200 g masła


Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Zaczyn: mleko lekko podgrzać, wymieszać z łyżeczką cukru i mąki oraz z drożdżami. Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, wymieszać z cukrem. Jajka roztrzepać, wymieszać z mąką i cukrem. Następnie wyrabiając ręką dodawać stopniowo masło. Ciasto będzie lepkie, ale tak ma być i nie trzeba dosypywać mąki. Zagniatać jeszcze chwilę, nakryć ściereczką i odstawić na 1,5 godziny do wyrośnięcia. Po tym czasie uderzyć ciasto pięścią i wstawić na całą noc do lodówki. 

Następnego dnia szybko zagnieść ciasto i rozwałkować na prostokąt grubości 1-1,5 cm. Na cieście rozłożyć dodatki, złożyć dłuższe brzegi do środka, przeciąć w miejscu łączenia. Każdy pasek przecinać na dowolnej wielkości bułeczki.  Odstawić na 1 godzinę do wyrośnięcia.

Piec 15 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

2 komentarze: