11 sierpnia 2012

Ciasto ucierane z gruszkami


Nawet się nie obejrzałam – już sierpień. W wakacje czas wyjątkowo szybko biegnie. Blog w lipcu nie obfitował w przepisy, mimo wielu regularnie podejmowanych działań w kuchni. Dwa przepisy stały się moimi absolutnie ulubionymi i powtarzam na zmianę dwa wypieki. Z kilku powodów. Po pierwsze są szybkie, po drugie z wykorzystaniem owoców, po trzecie przepyszne. Podzielę się nimi w końcu :)


Składniki na duża porcję:
·         Kostka masła lub margaryny – 200 g
·         1 i 1/3 szklanki cukru
·         2, 5 szklanki mąki
·         Szklanka śmietany 18%
·         2 jajka
·         Opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
·         1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
·         8 – 10 gruszek

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Dodać jedno jajko, dokładnie wymieszać i dodać drugie, zmiksować na gładką masę.
Stopniowo dodawać mąkę, proszek budyniowy i proszek do pieczenia. Szybko wymieszać, przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia.
 Na wierzchu ułożyć obrane i podzielone na cząstki gruszki.
Piec w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut lub do suchego patyczka.

Smacznego!

1 komentarz: