22 lipca 2012

Tort czekoladowy z malinami


W tym roku sypnęło u mnie malinami. Stąd sporo wypieków i deserów przygotowuję właśnie z tymi owocami. Tym razem proponuję czekoladowy tort z malinami. Biszkopt jest tak delikatny, że nawet nie potrzebuje nasączenia. Masa kremowa, delikatna, ale mocno czekoladowa. Maliny i czekolada to klasyczne połączenie. To wszystko razem musi być pyszne.


Składniki na biszkopt:
·         5 jajek
·         ¾ szklanki mąki (od tej ilości trzeba odjąć dwie łyżki)
·         2 łyżki kakao
·         ¼ szklanki mąki ziemniaczanej

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek. Ubić je na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i cały czas ubijając dodawać po jednym żółtku. Drewnianą łyżką wmieszać szybko i delikatnie do masy obie mąki i kakao. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać do niej masę wyrównać, piec około 30 minut (lub dłużej – do suchego patyczka).

Masa:
·         250 ml słodkiej śmietany
·         250 g serka mascarpone
·         100 g gorzkiej czekolady
·         3 czubate łyżki cukru pudru
·         Maliny



Czekoladę rozpuścić kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Do czekolady stopniowo dodawać mascarpone, dokładnie wymieszać. Następnie mieszankę dodać do ubitej śmietany, dokładnie, ale delikatnie wymieszać. 

Wystudzony biszkopt przekroić na pół. Na połowie rozsmarować 1/3 masy, ułożyć na niej maliny (ja lekko je spłaszczałam), przykryć ja odrobiną kremu, aby druga warstwa ciasta się przykleiła. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu. Udekorować malinami, schodzić chwile przed podaniem. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. rozpływa się w ustach, a krem pycha, reszty dopełniają maliny prosto z ogrodu.

    OdpowiedzUsuń