4 lipca 2012

Kurczak na parze z sosem pomidorowym


Gotowanie naparze to szybki i zdrowy sposób na przyrządzanie potraw. Po pierwsze nie trzeba używać tłuszczu. Po drugie przygotowane w ten sposób warzywa są bardziej jędrne i zachowują swój naturalny kolor. Natomiast mięso ugotowane na parze jest bardziej soczyste i nie jest twarde. Szczególnie piersi z kurczaka, które lubię, bo są dość uniwersalne i łatwe do przygotowania, jednak nie lubię w nich tego, że są dość suche po usmażeniu lub upieczeniu. Ugotowane na parze są bardziej miękkie i delikatniejsze. Zachęcam zatem do przygotowania kurczaka na parze. 


Składniki:
·         2 piersi z kurczaka
·         4 łyżki sosu sojowego
·         Pół płaskiej łyżeczki imbiru w proszku
·         Pół płaskiej łyżeczki ostrej papryki

Sos pomidorowy:
·         4 pomidory
·         Oregano, bazylia
·         Sól i pieprz
·         Mały ząbek czosnku
·         Pół łyżki oliwy

Piersi umyć i osuszyć. Natrzeć sosem sojowym i przyprawami, marynować 2 godziny (można pominąć marynowanie, ale wtedy kurczak będzie mniej aromatyczny). Po tym czasie ułożyć piersi na kawałku folii aluminiowej (folia powinna być ułożona błyszczącą stroną do środka) razem z pozostałym płynem, szczelnie zawinąć. Do gotowania można użyć specjalnego garnka lub wkładki do gotowania na parze, woda nie może sięgać wkładki. Kurczaka ułożyć w garnku, przykryć pokrywką i gotować około 15 – 20 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić drobno. Posiekany drobno czosnek podsmażyć krótko na oliwie, dodać pomidory, przyprawić i dusić na małym ogniu, aż większość płynu wyparuje.
Kurczaka podawać z przygotowanym sosem, ryżem lub ziemniakami.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Proste, zdrowe i smaczne- świetny obiad ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. wyglada swietnie !:-)

    OdpowiedzUsuń