6 lipca 2012

Bułeczki śniadaniowe


Jeśli w letni poranek chcecie zjeść coś słodkiego, innego niż zwykle i macie ochotę poświęcić na jego przygotowanie kilka chwil, to zapraszam na pyszne bułeczki. Są dobre na ciepło i na zimno. Polecam z gęstą śmietaną, serkiem lub twarożkiem i owocami oczywiście. 


Składniki na 12 – 14 bułeczek
·         400 g mąki
·         2 łyżeczki proszku do pieczenia
·         100 g cukru
·         2 łyżki soku z cytryny
·         150 g masła
·         170 ml śmietany 30%


Piekarnik nagrzać do 190 stopni. Mąkę przesiać do miski wymieszać z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać sok z cytryny, śmietankę i masło. Wyrobić gładkie ciasto, rozwałkować je na grubość około 2 – 3 cm. Szklanką lub inną okrągłą foremką wykrawać bułeczki i układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec około 20 – 25 minut, aż będą lekko złote. Lekko przestudzone podawać z ulubionymi dodatkami.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz