29 czerwca 2012

Ciasto drożdżowe z truskawkami


Ten przepis jest świetny, warty wypróbowania i powtarzania, nie tylko z truskawkami, ale z każdymi innymi owocami również. Jest delikatne, maślane, nie za słodkie i bardzo owocowe. Idealne na letnie popołudnia, polecam. 


Składniki:
·         400 g mąki
·         150 ml mleka
·         15 g świeżych drożdży
·         2 duże jajka
·         100 g cukru
·         200 g masła (powinno być w temperaturze pokojowej)
·         Skórka starta z cytryny

Dodatkowo:
·         0,5 kg truskawek
·         Cukier puder lub lukier


Podgrzać kilka łyżek mleka, dodać do niego łyżkę mąki i cukru. Wkruszyć drożdże i dokładnie wymieszać. Odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. 

Jajka roztrzepać z resztą cukru, razem z drożdżami dodać do przesianej mąki. Wygniatać ciasto, dodając stopniowo masło. Ciasto będzie gotowe gdy będzie miękkie i elastyczne, ale lepkie. Nie trzeba go podsypywać mąką, nie musi odchodzić od ręki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić na 1 godz. do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyć na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do ponownego wyrośnięcia na około godzinę. 

W tym czasie przygotować truskawki – umyć je i obrać, można przekroić na pół. 

Truskawki układać na cieście, piec około 30-40 minut w piekarniki nagrzanym do 180 stopni. Wystudzone posypać cukrem pudrem lub polać lukrem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz