28 maja 2012

Torcik cappuccino


Lekko kawowy torcik z kremem śmietankowym. Prawie jak cappuccino.  Do tego szybki, do zrobienia w niedzielne przedpołudnie, żeby po południu cieszyć się pysznym torcikiem.


Składniki:
·         4 jajka
·         130 g mąki
·         70 g cukru pudru
·         Dwie łyżki mocnej kawy
·         Łyżeczka esencji waniliowej lub cukru waniliowego
·         70 g białej czekolady

Do miski wbić jajka, dodać cukier kawę i esencję waniliową. Ustawić miskę na garnku z gotującą wodą, ubić składniki mikserem aż masa będzie prawie biała, gęsta i puszysta. Następnie dodać mąkę i startą na grubych oczkach czekoladę. Dokładnie wymieszać, przelać ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut.


Krem:
·         250 g gęstej słodkiej śmietany
·         150 g serka mascarpone
·         Łyżka cukru pudru

Śmietanę ubić, pod koniec dodać łyżkę cukru pudru. Wymieszać z mascarpone. Pokryć kremem upieczony i wystudzony spód. Posypać startą białą czekoladą.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Wygląda bardzo apetycznie, zjadłabym kawałek do herbatki, ser mascarpone kupuję w Lidlu, jest pyszny, do deserów idealny.

    OdpowiedzUsuń