24 maja 2012

Szparagi po flamandzku


W belgijskich restauracjach szef kuchni przygotowuje szparagi po flamandzku na oczach gości. Delikatny sos dobrze pasuje do białych szparagów. Są one chyba mniej popularne niż zielone, dlatego zachęcam do spróbowania tego dania. Tym bardziej, że sezon na szparagi jest krótki.


Składniki na dwie porcje:
·         6 białych szparagów
·         Sok wyciśnięty z połowy cytryny
·         2 jajka
·         70 g masła
·         Pół pęczka pietruszki
·         Sól i pieprz


Szparagi obrać, zaczynając pod główką ściąć obieraczką wierzchnią warstwę, odciąć końcówki jeśli są zdrewniałe. W garnku zagotować wodę z dodatkiem soku z cytryny, ugotować w niej szparagi. Jajka ugotować na twardo, obrać i bardzo drobno posiekać. Masło rozpuścić, dodać posiekaną natkę pietruszkę i jajka. Wymieszać, sos ma mieć gładką konsystencję. Szparagi osączyć, podawać od razu z sosem.

Smacznego!

Przepis dodaję do akcji Sezon na Szparagi. 

1 komentarz:

  1. Bardzo fajny przepis, którego wcześniej nie znaliśmy. Na pewno wypróbujemy w tym sezonie szparagowym!

    OdpowiedzUsuń