15 maja 2012

Krem brokułowy z jajkiem w koszulce


Bardzo warzywna, gęsta i pożywna zupa. Osobiście bardzo lubię kremowe zupy, im gęstsze tym lepiej. Dodałam do niej grzanki z chleba żytniego i jajko w koszulce. Zupa jest prosta, szybka i jak najbardziej wiosenna. 


                Składniki:
·         1 duży brokuł
·         Dwa ziemniaki
·         Biała i jasnozielona część pora
·         Ząbek czosnku
·         Pół pęczka świeżej bazylii
·         Łyżka masła
·         Sól i pieprz
·         Łyżka oliwy

Wszystkie warzywa umyć i obrać. Brokuł podzielić na różyczki, łodygę i ziemniaki pokroić w kostkę, pora w plasterki. W garnku roztopić łyżkę masła, lekko podsmażyć łodygę brokułu, ziemniaki i pora. Następnie zalać wszystko wodą lub bulionem, użyłam około 1,5 litra płynu. Gotować około 10 minut. Następnie dodać różyczki brokułu, przykryć i gotować, aż wszystkie warzywa będą miękkie. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać bazylię i zmiksować zupę blenderem na gładki krem. Podawać z grzankami, łyżką oliwy i jajkiem w koszulce.

Jajka w koszulce:
Sposób 1:
Do garnka wlać wodę do wysokości nie więcej niż 10 cm, dodać łyżkę octu winnego i szczyptę soli. Do filiżanki wbić jajko i wlać je na gotującą wodę. Przed tym można zamieszać Mosno wodę i wlać jajko w powstały ‘wir wody’. Gotować około 2 minut – białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Wyjąć łyżką cedzakową.

Sposób 2: 
Na dużym kubku umieścić kawałek folii spożywczej, zrobić wgłębienie i wbić w nie jajko. Złożyć końce razem i umieścić powstały woreczek w garnku z gotującą wodą. Gotować chwilę, aż białko się zetnie. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Swietna! I tez lubie takie geste, kremowe zupy, w ktorych lyzke mozna niemal postawic.

    OdpowiedzUsuń