8 maja 2012

Kiwi-krem


Deser powstał pod wpływem chwili, akurat chciałam podać jakiś sympatyczny deser. Czasu było mało, a w lodówce kilka składników, które trzeba było w końcu wykorzystać. W taki sposób powstał deser z kremowym twarożkiem, chrupiącymi herbatnikami, słodką krówką i kiwi. Wyszło lepiej niż się spodziewałam, ciężko było oderwać się od szklanki – dlatego przedstawiam ten przepis.



Składniki na dwie porcje:
·         90 g kruchych kokosowych herbatników
·         100 g twarożku
·         70 g jogurtu naturalnego
·         2 kiwi
·         2 łyżeczki masy krówkowej
·         Płaska łyżka brązowego cukru


W malakserze rozdrobnić herbatniki, dodać masę krówkową i wymieszać. Okruszki powinny przypominać mokry piasek. Wyjąć do osobnego naczynia. Teraz do malaksera włożyć twarożek i lekko go utrzeć, dodać jogurt i cukier, mieszać aż masa będzie gładka. W wysokich szklankach warstwami układać pokruszone ciasteczka, krem, pokrojone w kostkę kiwi i tak do wyczerpania składników. Podałam od razu, myślę, że deser nie musi chłodzić się przed podaniem.

Smacznego!

2 komentarze: