26 kwietnia 2012

Tarta z kremem patissiere i truskawkami


Coraz cieplejsze dni wywołują u mnie ochotę na bardziej letnie desery - lżejsze, owocowe, delikatne. Tarta na kruchym spodzie z kremem patissiere to prawie letni deser. Podane proporcje na kruche ciasto według mnie są idealne. Ciasto wychodzi delikatne i kruche, zawsze trzymam się tych ilości. Krem patissiere świetnie pasuje do letnich tart, taraletek, babeczek. Zapas mrożonych truskawek pomógł w osiągnięciu ‘letniego efektu’. W sezonie na świeże truskawki na pewno ją powtórzę. 


Składniki na kruche ciasto:
·         140 g mąki
·         100 g masła
·         40 g cukru
·         Żółtko

Mąkę przesiać na stolnicę, dodać cukier, masło i żółtko. Szybko zagnieść spójne, elastyczne ciasto. Zawinąć je w folię i odłożyć do lodówki. Kiedy ciasto się chłodzi przygotować krem.

Składniki na krem:
·         500 ml mleka
·         100 g cukru
·         5 żółtek
·         3 łyżki mąki ziemniaczanej
·         Łyżka mąki pszennej
·         Łyżka cukru waniliowego lub łyżeczka ekstraktu z wanilii

Mleko zagotować z połową ilości cukru. Żółtka utrzeć z resztą cukru na puszysty krem. Do masy powoli wlewać mleko, cały czas miksując (ja żółtka ucieram od razu w garnku), dodać cukier waniliowy lub ekstrakt. Masę postawić na małym ogniu, podgrzewać cały czas mieszając. Odstawić do przestygnięcia.

Ciasto wyjąć z lodówki i wylepić nim dno wyłożonej papierem tortownicy. Piec około 20 minut w temperaturze 200 stopni. Ciasto będzie gotowe gdy będzie lekko złote. Wyjąć i wystudzić. Pokryć ciasto kremem, na wierzchu ułożyć owoce (jeśli używamy mrożonych – rozmrozić).

Smacznego!

1 komentarz: