1 kwietnia 2012

Shakshuka


Brzmi egzotycznie, ale to po prostu sadzone jajka z pomidorami. Coś znanego, ale w innej formie – zamiast jajecznicy w niedzielny poranek polecam shakshukę. To potrawa bardzo stara, bardzo popularna w krajach arabskich i północnej Afryce.


Składniki:
·         1 puszka pomidorów obranych i pokrojonych
·         4 jajka
·         1 cebula
·         Ząbek czosnku
·         Kurkuma, chili, kumin
·         Sól i pieprz
·         Olej do smażenia

Cebulę drobno posiekać i podsmażyć. Wlać pomidory z puszki i gotować, przyprawić i gotować, aż płyn wyparuje. To ważne, ponieważ jajka będą się wolniej ścinać gdy płynu będzie za dużo. Łopatką porozsuwać lekko pomidory, tak żeby powstało tyle wgłębień ile jajek. W każde wgłębienie wbić jajko, każde lekko posolić. Przykryć pokrywką – w ten sposób temperatura lekko się podniesie. Shakshuka jest gotowa gdy białka się zetną, a żółtka będą lekko ścięte. Podawać na patelni na której smażyły się jajka. Podałam z prażoną cebulką.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Troche przypomina huevos rancheros, troche turecki menemen... Czyzby kazda kuchnia miala swoja wersje takich jaj? :)

    OdpowiedzUsuń
  2. chyba każda, ale do shakshuki mam szczególny sentyment :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Faktycznie brzmi egzotycznie, a tu coś takiego :-) Fajna alternatywa dla dobrze znanych jajek sadzonych!

    OdpowiedzUsuń