22 marca 2012

Szafranowe penne z grillowaną cukinią i szynką parmeńską

Propozycja bardziej eleganckiego dania, na specjalną okazję. Każdy element sam w sobie jest pyszny. Penne w sosie śmietankowym z dodatkiem szafranu, który nadaje piękny kolor i ciekawszy smak, jest delikatnie kremowe. Grillowana cukinia to chyba jej najsmaczniejsza postać. Łącząc te, w zasadzie proste składniki, dodając jeszcze szynkę parmeńską i parmezan otrzymujemy smaczne i wykwintne połączenie.


Składniki na dwie porcje:
·         180 g makaronu penne
·         Mała cukinia
·         80 g pokrojonej w cienkie plastry szynki parmeńskiej
·         Szczypta szafranu
·         Dwie łyżki śmietany 36%
·         Żółtko
·         30 g startego parmezanu
·         Szczypta soli i pieprzu


Cukinię umyć i pokroić w cienkie plastry. Blanszować chwilę w gorącej wodzie i odcedzić i przelać zimną wodą. Grillować na patelni grillowej lub w opiekaczu, aż nabierze złotych prążków. 

Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Szafran rozetrzeć (jeśli mamy już rozdrobniony, nie trzeba go rozcierać), dodać do niego dwie łyżki wody w której gotował się makaron, wymieszać. Odcedzony makaron przełożyć z powrotem do garnka, dodać śmietanę, żółtko i szybko wymieszać. Sos ma być kremowy, żółtko nie może się ściąć. Dodać płyn z szafranem, doprawić solą i pieprzem, wymieszać. 

Na talerzu ułożyć grillowane plasterki cukinii, na niej makaron, następnie zwinięte w ruloniki plastry szynki parmeńskiej. Posypać serem i od razu podawać.

Smacznego!

1 komentarz: