5 marca 2012

Spaghetti carbonara

Klasyka włoskiej kuchni. Przepis jest bardzo prosty, a makaron rozpływa się w ustach. Cały sekret tkwi w dobrej jakości składnikach. W oryginalnym przepisie nie ma śmietany, tylko same żółtka. Ja ją dodaję, wtedy sos jest bardziej kremowy. Według mnie smakuje też lepiej z natką pietruszki, ale to kwestia upodobań, nie trzeba jej dodawać.


Składniki na dwie porcje:
·         200 g makaronu spaghetti
·         100 g boczku pokrojonego w cienkie plastry
·         2 żółtka
·         3 łyżki słodkiej śmietany
·         Ząbek czosnku
·         Pół pęczka natki pietruszki
·         30 g startego parmezanu


Boczek pokroić w kostkę, podsmażyć lekko na patelni. Nie smażyć go zbyt mocno, ma się lekko zrumienić. Dodać posiekany ząbek czosnku i jeszcze chwilę podsmażyć. Wyjąć z patelni na papierowy ręcznik, aby tłuszcz odciekł. Żółtka oddzielić od białek i roztrzepać widelcem. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić, odlać pół szklanki wody w której gotował się makaron – gdyby makaron był za suchy można ją do niego dodać. Wrzucić makaron do garnka w którym się gotował, trzymając go na małym ogniu. Dodać boczek, połowę sera, wlać śmietanę, wymieszać i wyłączyć gaz. Wrzucić roztrzepane żółtka, szybko i dokładnie wymieszać. Żółtko nie może się ściąć, musi razem ze śmietaną i serem stworzyć gładki sos. Podawać od razu z posiekaną natką pietruszki.

Smacznego!

6 komentarzy:

  1. A może dodasz przepis do konkursu? http://durszlak.pl/akcje-kulinarne/makarony-swiata

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Namówiłaś mnie:)

      Usuń
    2. A ja czekam na kolejne twoje przepisy. Akcja konkursowa trwa cały marzec!

      Usuń
  2. Mmm, jeden z moich ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń
  4. Zapraszam do głosowania na zwycięskie przepisy: http://nietylkopasta.blogspot.com/2012/04/pomozcie-wybrac-zwyciezcow.html

    OdpowiedzUsuń