10 marca 2012

Karmelowe semifreddo


Z tego deseru jestem naprawdę dumna. Wyszedł przepyszny – puszysty, lekki, słodki. Lepszy niż ze sklepu. Semifreddo to włoski deser – oznacza ‘na wpół zmrożony’ – krem  o delikatnej konsystencji musu, trochę przypomina lody. Mój jest karmelowy, ale kombinacji może być niezliczona ilość. Na pewno wrócę do tego przepisu. 


Składniki:
·         1/3 szklanki brązowego cukru
·         1 i 3/4 szklanki słodkiej śmietany
·         Pół szklanki białego cukru
·         3 jajka i 2 żółtka

Na patelni, na małym ogniu rozpuścić brązowy cukier. Gdy będzie płynny i ciemnobrązowy, stopniowo dodać pół szklanki śmietany, dokładnie wymieszać. Przelać do miseczki i przestudzić. W tym czasie jajka i żółtka ubić z cukrem. Masa ma być prawie biała, gęsta i puszysta. Delikatnie wymieszać z sosem karmelowym. Ubić pozostałą śmietanę i wymieszać z masą. Przykryć folią i wstawić na kilka godzin do zamrażalnika. Moje było gotowe po 6 godzinach.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Rewelacyjny przepis. Zrobiłam i wyszło przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń