29 marca 2012

Ananasowe semifreddo

Ten włoski deser tak mi się spodobał, że przy każdej okazji chętnie go przygotowuję. Teraz proponuję wersję ze świeżym ananasem. Kremowy deser semifreddo wzbogacony smakiem i aromatem ananasa to idealna propozycja na nadchodzące ciepłe dni.


Składniki:
•    Świeży ananas
•    3 jajka i 2 żółtka
•    1 i ¾ szklanki śmietany 36%
•    Pół szklanki cukru

Ananasa obrać, pokroić w kostkę, zmiksować blenderem. Jajka i żółtka z cukrem ubić mikserem na puszystą masę, ma być prawie biała i znacznie zwiększyć objętość. Śmietanę ubić na sztywno. Mus powstały z ananasa wymieszać z masą jajeczną i połączyć delikatnie ze śmietaną. Przykryć miskę folią i wstawić na parę godzin do zamrażalnika. Podawać w pucharkach, z dowolnymi dodatkami. Z podanych proporcji uzyskałam około 12 porcji deseru.

Smacznego!

1 komentarz: