20 lutego 2012

Szpinakowe spaghetti z kurczakiem i fetą


Za nami Walentynki i Tłusty Czwartek. Po czekoladowych słodkościach i pączkach czas zjeść coś pożywniejszego. Proponuję pyszny makaron ze szpinakiem, kurczakiem i serem feta. Nie zrażajcie się z powodu szpinaku. Wiele osób za nim nie przepada, ale odpowiednio przyrządzony jest bardzo smaczny. Zapraszam więc na obiad :)


Składniki (2 porcje):
·         200 g makaronu spaghetti
·         200 g szpinaku (mrożonego lub świeżego)
·         Pierś z kurczaka
·         Kostka sera feta
·         Ząbek czosnku
·         Kilka listków świeżej bazylii
·         Sól, pieprz, papryka ostra
·         Kilka łyżek oliwy


Szpinak wrzucić na patelnię, dodać posiekany ząbek czosnku i bazylię, podlać oliwą, doprawić pieprzem i solą. Dusić aż się rozpadnie. Zdjąć z ognia. Kurczaka umyć, pokroić w kostkę, umieścić na patelni i obsypać lekko przyprawami. Podsmażyć na złoty kolor. Makaron ugotować w dużej ilości osolonej wody. Odcedzić i wymieszać ze szpinakiem. Na talerzu układać porcję makaronu, na nim ułożyć kurczaka, a w środku pokrojoną w kostkę fetę.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. szpinak jest rewelacyjny, odpowiednio doprawiony, z dodatkami.. uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Szpinak, feta, czosnek... Same pysznosci!

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to połączenie. Feta i szpinak <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne połączenie ;) Sprawdza się zawsze.

    OdpowiedzUsuń