24 lutego 2012

Spaghetti z krewetkami w śmietankowym sosie

To chyba mój ulubiony makaron. Dawno go nie jadłam i z przyjemnością, przygotowałam wielką porcję spaghetti na obiad. Bardzo lubię krewetki i delikatny sos ze słodkiej śmietanki. Dodaję do niego odrobinę białego wina. Dzięki temu ma ciekawszy smak. Spróbujcie, przepis jest bardzo prosty. 


Składniki:
·         200 g makaronu
·         200 g krewetek
·         100 g paluszków krabowych
·         1 cebula
·         100 ml białego wina
·         50 ml śmietany 30 %
·         Pęczek posiekanej natki pietruszki
·         Plaska łyżeczka tymianku
·         Sól i pieprz


Cebulę drobno posiekać i podsmażyć, dodać do niej krewetki i pokrojone paluszki. Chwilę podsmażyć. Wyjąć wszystko z rondelka i wlać wino. Gotować, aż odparuje, wlać śmietankę, dodać tymianek, połowę porcji pietruszki, doprawić solą i pieprzem. Chwilę pogotować, dodać krewetki i cebulę, chwilę poddusić. Dodać ugotowany makaron i dokładnie wymieszać. Przed podaniem posypać resztą natki. 

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Lubie czasem takie delikatne, kremowe dania. A bez krewetek nie wyobrazam sobie zycia :)

    OdpowiedzUsuń