1 lutego 2012

Pieczone pierogi z kaszą gryczaną i białym serem

Od dłuższego czasu ‘chodziły za mną’ pierogi z kaszą gryczaną i białym serem. Ale te zwykłe gotowane z takim farszem nie bardzo do mnie przemawiały. Pieczone w cieście drożdżowym od razu lepiej brzmią. Połączenie jest bardzo smaczne, szczególnie gdy pierożki są jeszcze ciepłe i podane z kwaśną śmietaną. Podałam je na obiad i na pewno do nich wrócę.


Składniki na ciasto:
•    400 g mąki
•    Pół szklanki oleju
•    ¾ szklanki ciepłej wody
•    7g suszonych drożdży
•    2 łyżeczki cukru
•    Szczypta soli

Mąkę wymieszać z drożdżami, cukrem, solą. Dolać olej i dolewając stopniowo wodę, zagnieść elastyczne i gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.


Składniki na farsz:
•    100 g kaszy gryczanej
•    200 g twarogu
•    1 cebula
•    200 ml wody
•    Sól i pieprz
•    2 łyżki oleju

W garnku rozgrzać olej, wsypać kaszę i podsmażyć około 2 minuty. Dolać wodę i gotować na małym ogniu przez około 15 minut. Cebulę drobno posiekać, podsmażyć na oleju. Ugotowaną kaszę wymieszać z twarogiem, cebulą, doprawić solą i pieprzem.
Gdy ciasto wyrośnie, rozwałkować je cienko na około 3 mm. Wykrawać kółka, nakładać po łyżeczce farszu i zalepiać jak pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przed włożeniem do pieca posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Piec około 10 – 15 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni, powinny być ładnie zrumienione.

Podawać z gęstą, kwaśną śmietaną.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. ostatnio zakochałam się w pieczonych pierogach jedząc je u koleżanki, ale takiego nadzenia nie próbowałam jeszcze.

    OdpowiedzUsuń
  2. Rewelacyjna propozycja...wyglądaja idealnie!

    OdpowiedzUsuń