28 lutego 2012

Krem jogurtowy z pomarańczowym coulis


Zaczynam czuć się zmęczona pogodą panującą za oknem. Zatęskniłam już za wiosną, a tym bardziej za latem. Trochę słońca i nieco wyższa temperatura sprawiła, że chciałam przygotować trochę bardziej ‘letni’ deser. Jest na zimno, z lekkim jogurtowym kremem i intensywnie pomarańczowym coulis. Brzmi obco, ale to po prostu owocowy sos. Całość jest lekka, choć dość intensywna w smaku. Zapraszam po odrobinę lata.


Składniki na dwie porcje:
·         Małe opakowanie jogurtu naturalnego
·         Łyżeczka żelatyny
·         Łyżeczka cukru waniliowego
·         Kilka zbożowych lub owsianych ciastek (użyłam 3 na jedną porcję)
·         Trzy małe pomarańcze
·         3 łyżki cukru

W misce rozpuścić żelatynę w odrobinie gorącej wody. Wymieszać z jogurtem, gdyby powstały grudki z żelatyny, miskę postawić nad garnkiem z gotującą wodą i dokładnie je rozmieszać. Odstawić żeby trochę stężało. Do niskich szklanek wsypać pokruszone ciastka. Wlać tężejący krem i wstawić do lodówki. Pomarańcze umyć, przekroić na pół, wycisnąć do sok do rondelka, miąższ rozdrobnić i wrzucić do rondla. Postawić na małym ogniu i dodać cukier. Gotować chwilę na małym ogniu. Następnie przetrzeć przez sito (lub zmiksować blenderem) i odstawić na chwilę do przestudzenia. Dolać do szklanek z kremem. Schłodzić w lodówce Przed podaniem posypać pokruszonym ciasteczkiem lub czekoladą.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. sam widok poprawia humor, a cóż dopiero spróbowanie, spróbuję taki przygotować.

    OdpowiedzUsuń