4 stycznia 2012

Naleśnikowe tortille z kurczakiem, kuskusem, cukinią…

… i porem z sosem oliwkowym. Sycący obiad, pyszna obiado-kolacja. Składniki można przygotować wcześniej, a zapiekać dopiero przed podaniem. Danie może wydawać się lekko suche, ale z pysznym oliwkowym sosem z dodatkiem słodkiej śmietany jest idealne.


Składniki:
• 10 naleśników -> kilk
• 150 g kaszki kuskus
• Mała cukinia
• Por
• Pierś z kurczaka
• Sól, pieprz
• Ostra papryka
• Pieprz ziołowy
• Oliwa do smażenia

Sos:
• 2 łyżki majonezu
• Łyżka słodkiej śmietany
• Kilka czarnych oliwek
• Kilka listków bazylii
• Szczypta pieprzu ziołowego


Przygotować ciasto i usmażyć cienkie naleśniki. Pierś pokroić na drobną kostkę, podsmażyć na oliwie z dodatkiem soli i pieprzu. Pora pokroić w plasterki, cukinię obrać, pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie. Kaszę zalać około ¾ szklanki wody, dolewać stopniowo, może wystarczyć mniej. Lekko posolić, odstawić do napęcznienia. Wymieszać kuskus, kurczaka, warzywa, doprawić do smaku.
Na każdym naleśniku układać 1-1,5 łyżki farszu, składać i zapiec w opiekaczu. Podawać od razu z sosem oliwkowym.

Sos: majonez wymieszać ze śmietaną, dodać pokrojone w plasterki oliwki, dodać bazylię i pieprz ziołowy. Wymieszać.

Smacznego!

2 komentarze:

  1. ciekawy pomysł na tortille:)

    OdpowiedzUsuń
  2. nie tylko ciekawy pomysł, ale i pyszny, radzę spróbować!

    OdpowiedzUsuń