14 stycznia 2012

Krem kataloński – Crema catalana

Deser rodem z hiszpańskiej Katalonii. Tradycyjnie przygotowuje się go 19 marca w dniu świętego Józefa. Krem jest delikatny i aromatyczny, z chrupiącą skórką uzyskaną dzięki stopieniu brazowego cukru za pomocą palnika.


Składniki na 4 porcje:
• ½ l mleka
• 3 żółtka
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki mąki ziemniaczanej
• Połowa laski wanilii (można użyć cukru waniliowego)
• Skórka otarta z połowy pomarańczy i cytryny
• Laska cynamonu (ewentualnie pół łyżeczki mielonego)
• Brązowy cukier

W garnku do wrzenia doprowadzić około ¾ mleka z dodatkiem wanilii, cynamonu i skórką pomarańczową i cytrynową. Gdy zacznie wrzeć, zdjąć z ognia. Żółtka utrzeć z cukrem na puszystą masę, stopniowo dolewać gorące mleko i dokładnie wymieszać. Resztę mleka wymieszać z mąką ziemniaczaną i dodać do masy żółtkowo-mlecznej. Przelać do garnka i podgrzewać, aż zgęstnieje i zacznie przypominać budyń, ale nie gotować. Przelać do miseczek, odstawić do ostygnięcia i schłodzić około 2 godziny w lodówce. Przed podaniem posypać brązowym cukrem i zrumienić za pomocą palnika, można też zrobić to w piekarniku przy funkcji grill.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Z nieba mi spadłaś ;) Dostałam 8 podobnych łyżeczek i zastanawiałam się co w nich wyczarować. I już wiem :D

    OdpowiedzUsuń