13 stycznia 2012

Bułeczki makowo – jabłkowe

Mam mnóstwo jabłek i zamrożoną masę makową, dodatkowo ostatnio polubiłam się z ciastem drożdżowym. Stąd zawijane bułeczki z makiem i jabłkami.


Składniki:
•    3 szklanki mąki
•    15 g mąki
•    100 ml mleka
•    4 łyżki cukru
•    80 ml oleju
•    2 jajka
•    Szczypta soli
•    Masa makowa w dowolnej ilości; mój przepis TUTAJ
•    Duże jabłko

Podgrzane mleko wymieszać z cukrem, dwoma łyżkami mąki i rozkruszonymi drożdżami. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Resztę mąki przesiać do miski, dodać rozkłócone jajka, olej i rozczyn. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się lepić, w razie potrzeby dosypać mąki. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około godzinę. Po tym czasie, na blacie oprószonym mąką rozwałkować ciasto na grubość około 1 cm, nadając mu kształt prostokąta. Na cieście rozsmarować masę makową i wyłożyć pokrojone w drobną kostkę jabłka. Zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego brzegu. Ciasto kroić na plastry szerokości około 2 cm. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na chwilę do wyrośnięcia. Piec około 20 minut, aż się zezłocą w temperaturze 180 stopni.

Smacznego!

2 komentarze: