20 grudnia 2011

Strucla jabłkowa

Drożdżowy świąteczny wypiek, pachnący jabłkami, cynamonem i goździkami  z odrobiną czekolady i orzechów. Zanim piernik ‘dojdzie do siebie’, zanim zabiorę się za sernik, strucla wprowadzi odrobinę świątecznego nastroju.


Składniki:
·         3 szklanki mąki
·         250 ml mleka
·         4 żółtka
·         120 g masła
·         ¾ szklanki drobnego cukru
·         20 g świeżych drożdży
·         Szczypta soli

Nadzienie, nie podaję konkretnych proporcji, ilość według uznania:
·         Jabłka (ja użyłam 2)
·         Cukier
·         Szczypta cynamonu i zmielonych goździków
·         Drobno posiekane orzechy
·         Kilka kostek czekolady

Podgrzać mleko, wymieszać z łyżką cukru, pokruszonymi drożdżami i dwoma łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Żółtka utrzeć z cukrem, który pozostał na puszystą masę. Mąkę przesiać do miski, wlać do niej rozczyn, jajka, wyrabiać i na koniec dodać rozpuszczone masło. Wyrabiać kilka minut, aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodzić od ręki. Przykryć czystą ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. 

Jabłka umyć, obrać, pokroić drobną kostkę, orzechy i czekoladę posiekać. 

Wyrośnięte ciasto, ponownie zagnieść, rozwałkować cienko w prostokąt i wyłożyć na nie jabłka, posypać przyprawami, orzechami i czekoladą. Zawinąć, zaczynając od dłuższego brzegu. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, łączeniem do dołu. Odstawić na pół godziny do wyrośnięcia. Przed pieczeniem, posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. 

Piec w temperaturze 170 stopni, przez około 40 – 50 minut.

Smacznego!

1 komentarz: