15 grudnia 2011

Naleśniki suzette

Aromatyczne, mocno pomarańczowe, delikatne naleśniki. Propozycja dla tych, którzy pomiędzy piernikami a porządkami świątecznymi mają ochotę na ‘coś innego’:) Uprościłam przygotowanie naleśników – sos robię na patelni i od razu w nim zapiekam naleśniki.


Składniki na jedną porcję: 
·         4 naleśniki według ulubionego przepisu
·         Pomarańcze – 1 na 4 naleśniki – wyciśnięty sok i starta skórka
·         Masło – łyżka na 1 pomarańczę
·         2 łyżki cukru
·         Łyżka wody


Na patelnię wsypać cukier i wlać łyżkę wody, na małym ogniu powoli rozpuścić cukier i mieszać, aż powstanie karmel. Dolać sok i startą skórkę, wymieszać i dodać masło. Wszystko razem podgrzewać, aż sos nieco zgęstnieje. Na patelni z sosem układać naleśniki złożone w koperty, zapiekać parę minut, odwrócić i jeszcze chwilę podgrzewać. Podawać od razu, polewając resztą sosu.

Smacznego!

4 komentarze:

  1. Chciałam je zrobić w wakacje, nie wiem czemu do tego nie doszło. Jeju, jak ja lubię naleśniki, ten smak musi być wspaniały!

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię. To miła odmiana od klasycznych naleśników - teraz smakuje chyba najlepiej, ze względu na wyjątkowy smak pomarańczy :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają tak apetycznie i kusząco ;-) Przepis do zapamiętania i zrobienia w najbliższym czasie.

    OdpowiedzUsuń