21 grudnia 2011

Drożdżowe pierożki z kapustą i grzybami

Ciąg dalszy świątecznych wypieków drożdżowych. Tym razem pierożki, alternatywa dla tradycyjnych. Są pyszne, aromatyczne, na drugi dzień zdecydowanie bardziej miękną i są jeszcze smaczniejsze. Moje pootwierały się w czasie pieczenia, ale na smaku przez to nie tracą :)


Składniki:
• 2 szklanki mąki
• 15 g świeżych drożdży
• 1 jajko
• Szklanka mleka
• 1 łyżka cukru
• Szczypta soli
• 1/3 szklanki oleju – około 85ml

Farsz:
• 250 g kiszonej kapusty
• 10 g suszonych grzybów
• 1 cebula
• Sól, pieprz
• Szczypta kminku
• Łyżka masła


Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku, wymieszać z cukrem i 2 – 3 łyżkami mąki. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pozostałą mąkę przesiać do miski, dolać zaczyn, jajko, sól i olej. Wyrabiać parę minut, aż ciasto będzie elastyczne i nie będzie się kleić do rąk. W razie potrzeby podsypywać mąką. Przykryć czystą ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce.

Kapustę przepłukać, jeśli jest bardzo kwaśna, posiekać żeby była drobniejsza. Grzyby zalać gorącą wodą i odstawić żeby zmiękły, po czym pokroić drobno. Na patelni zeszklić posiekaną cebulę, dodać kapustę oraz grzyby razem z wodą w której się moczyły, przyprawić i dusić, aż kapusta będzie miękka, można podlewać wodą w razie potrzeby.

Kiedy ciasto podwoi objętość, rozwałkować cienko, wycinać krążki o średnicy około 10 cm. Na każdy placuszek nakładać farsz i zalepiać jak pierogi. Układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, odstawić na parę minut, żeby jeszcze trochę podrosły. Przed pieczeniem posmarować mlekiem lub rozkłóconym jajkiem. Piec w 180 stopniach przez około 15 minut.

Smacznego!

1 komentarz:

  1. Świetne pierożki :) Z pewnością pyszne jest to puchate ciasto.

    OdpowiedzUsuń