29 listopada 2011

Scones z wędzonym serem i szczypiorkiem z salsą pomidorową

Lekko kruche, wytrawne bułeczki śniadaniowe, ich przygotowanie i pieczenie zajmie najwyżej 25 minut. Wybór dodatków dowolny, ja proponuję wędzony ser i szczypiorek, a do tego salsę pomidorową. Najlepsze są ciepłe, wyjęte z pieca prosto na stół. Na pewno skuszę się jeszcze na wersję słodką i podzielę się pomysłem.


Składniki:
·         250 g mąki
·         Pół łyżeczki proszku do pieczenia
·         40 g masła
·         150 ml mleka
·         Pół łyżeczki soli

Nadzienie:
·         40 g wędzonego sera
·         Szczypiorek

Pomidorowa salsa:
·         Pomidor obrany ze skórki
·         Kilka listków bazylii
·         Łyżeczka oliwy z oliwek
·         Sól i pieprz


Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia i sól. Dodać masło i rozetrzeć palcami jak kruszonkę. Dolać mleko i wyrobić na gładkie, elastyczne ciasto. Ewentualnie podsypać mąką. Rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na prostokąt. Posypać startym serem i szczypiorkiem, zwinąć jak roladę, zaczynając od dłuższego boku. Pokroić na plastry o grubości 2 – 3 cm, ja uzyskałam 10 bułeczek. Układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze, posmarować na wierzchu odrobiną mleka. Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni, około 12 – 15 minut, aż będą złociste. Od razu podawać.

Salsa pomidorowa: pomidory sparzyć i obrać ze skórki, przekroić, usunąć pestki i pokroić w drobną kostkę, dodać porwaną drobno bazylię, oliwę, doprawić solą i pieprzem. Podawać z bułeczkami. 

Smacznego!

2 komentarze:

  1. Uwielbiam scones na słono i na słodko. Taka propozycja z pewnością by mnie zadowoliła;) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to apetyczne!!! Musi ekstra smakować!

    OdpowiedzUsuń