18 listopada 2011

Naleśniki z dynią i białym serem z sosem miodowo – mandarynkowym

Pyszne naleśniki z delikatnym nadzieniem i aromatycznym sosem. Kolejna wariacja na temat dyni, która mnie bardzo smakuje i daje mnóstwo możliwości do eksperymentowania. Może daleka jestem od stwierdzenia, że dynię można dodać do wszystkiego, ale z naleśnikami tworzy smaczny zestaw.



Składniki na nadzienie:
·         2 szklanki miąższu pieczonej dyni
·         200 g białego sera
·         Pół łyżeczki cynamonu
·         Pół łyżeczki imbiru
·         Łyżka brązowego cukru
·         2 łyżki jogurtu naturalnego 

Składniki na około 10 cienkich naleśników:
·         150 g mąki
·         2 jajka
·         250 ml mleka
·         szczypta soli
·         około pół szklanki wody 

Sos:
·         Dwie łyżki miodu
·         Sok wyciśnięty z trzech mandarynek
·         Łyżeczka masła



Naleśniki: podane składniki zmiksować na nie zbyt gęste ciasto, konsystencja musi być tak płynna, żeby łatwo rozprowadzić ciasto na patelni. Smażyć cienkie naleśniki, do wyczerpania ciasta.

Nadzienie: upieczoną, ostudzoną dynię rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub pokroić w drobną kostkę (dynię piekłam około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, następnie oddzieliłam miąższ od skorupy). Wymieszać dynię z serem, dodać cynamon, imbir i cukier. Jeśli nadzienie byłoby zbyt suche można dodać jogurt naturalny. 

Na każdym naleśniku układać łyżkę nadzienia i składać w trójkąty.

Sos: w rondelku wymieszać miód, sok z mandarynek i masło, podgrzewać aż wszystko razem się połączy.

Na patelni układać po 4 naleśniki polać sosem i chwilę zapiekać. Od razu podawać, można polać pozostałym na patelni sosem. 


Smacznego!

4 komentarze:

  1. Ten sos zapowiada sie nieziemsko!

    OdpowiedzUsuń
  2. Kurczę, wszystko, co lubię! Mandarynki i dynia, a jeszcze ser biały... Mam już naleśnikową inspirację. ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sos mandarynkowy musi być przepyszny! ;) Bardzo ciekawy przepis.

    OdpowiedzUsuń