25 listopada 2011

Deser z panna cottą, galaretką, konfiturą i owocami


Warstwowy deser, prosty, bajecznie pyszny, do tego lekki. Użyłam wszystkiego tego, co lubię najbardziej – truskawkową galaretkę, panna cottę, odrobinę truskawkowej konfitury, dodałam świeżego banana, a całość polałam roztopioną białą czekoladą. Nie ma nic lepszego!

 
Składniki:
·         Opakowanie galaretki truskawkowej
·         Konfitura truskawkowa
·         Banan
·         Kilka kostek białej czekolady

Panna cotta:
• 200 ml śmietany 30 lub 36%
• 200 ml mleka
• 60 g cukru
• Łyżeczka ekstraktu z wanilii lub cukru waniliowego
• 2 łyżeczki żelatyny
• 2 łyżki wody

Galaretkę przygotować według przepisu na opakowaniu, przelać do naczyń w których podamy deser. Gdy stężeje, przygotowujemy panna cottę, przepis tutaj. Wystudzoną dolać jako kolejną warstwę na galaretkę, schłodzić w lodówce. Przed podaniem na wierzchu ułożyć pokrojonego w plasterki banana, łyżeczkę konfitury oraz polać stopioną w kąpieli wodnej czekoladą lub posypać startą czekoladą.

Smacznego!

3 komentarze:

  1. O rany...musi być przepyszny!

    OdpowiedzUsuń
  2. konfitury, banan, krem - same witaminy i pyszności

    OdpowiedzUsuń