22 listopada 2011

Ciasteczka cynamonowe z polewą miodowo – orzechową

Pachnące przyprawami,  wyciskane ciasteczka z użytej po raz pierwszy maszynki do ciastek, ze słodką miodową polewą miodową z dodatkiem orzechów, podaną osobno do nakładania dowolnej jej ilości. Bardzo fajna zabawa, tym bardziej jeśli używamy różnych kształtów. Ciastka zniknęły równie szybko jak się pojawiły na stole.


Składniki:
·         2 szklanki maki
·         Około 2/3 szklanki cukru
·         Jajko
·         Kostka masła lub margaryny
·         Pół łyżeczki soli
·         Pół łyżeczki cynamonu
·         Pół łyżeczki imbiru

Składniki na polewę:
·         Dwie łyżki miodu
·         Łyżka orzechów włoskich

W misce dokładnie utrzeć masło lub margarynę z cukrem na puszystą masę, dodać jajko i dokładnie połączyć. Dodać przyprawy i stopniowo dosypywać mąkę, wymieszać. Szprycą wyciskać ciastka na blachę pokrytą papierem do pieczenia. Piec około 10 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. 

Polewa:
Orzechy drobno posiekać i połączyć z miodem. Podawać osobno do ciastek


Smacznego!
Ciasteczka tu i tam!

2 komentarze: