11 listopada 2011

Babeczki bananowe

Babeczki z dodatkiem miodu, podwójną porcją czekolady i bananami. Tak naprawdę po raz pierwszy upiekłam coś z bananem. Pierwotnie miał być placek, ale pokombinowałam i w końcu wyszły babeczki, z miodem zamiast cukru i czekoladą, bo lubię czekoladę. Co do miodu to jego ilość zależy od tego jak słodkie są banany. Dodałam dwie łyżki, ponieważ banany leżały u mnie już dość długo i były mocno dojrzałe. 


Składniki:
·         2 dojrzałe banany
·         2 łyżki płynnego miodu
·         2 szklanki mąki
·         100 g masła
·         2 jajka
·         Kilka kostek gorzkiej i białej czekolady
·         Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·         Szczypta sody oczyszczonej
·         Pół łyżeczki cynamonu
·         2 łyżki słodkiej śmietany


W jednej misce wymieszać suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cynamon. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, zdjąć z ognia, dodać żółtka i szybko wymieszać. Banany rozgnieść widelcem, dodać do mieszanki masła, miodu i żółtek. Dodać do suchych składników, wymieszać razem z pokrojoną w kostkę gorzką czekoladą. Ubić białka i dodać do masy. Napełniać formę na muffinki, piec około 30 – 40 minut, w 180 stopniach. Czekoladę rozpuścić w rondelku i dodać do niej śmietanę. Polewą polać lekko wystudzone babeczki, resztę podać w osobnej miseczce.


Smacznego!
Bananowy song

1 komentarz:

  1. Świetny i zdrowy sposób na spożytkowanie baardzo dojrzałych bananów :)

    OdpowiedzUsuń