3 października 2011

Zapiekanka z cukinią


Każdy jadł kiedyś zapiekankę, pewnie w nie jednej postaci. Pośród wielu wariacji na ten temat, podsuwam pomysł z cukinią. Jest delikatna, można dodać jej bardziej mięsnego smaku, dorzucając więcej boczku, lub inne mięso. Podałam jako samodzielne danie, ale myślę że może być dodatkiem do np. do kurczaka. 


Składniki:
·         Cukinia
·         5 dużych ziemniaków
·         Mały por
·         Plaster boczku
·         100 ml słodkiej śmietany
·         Sól, pieprz
·         Szczypta pieprzu ziołowego
·         Łyżeczka masła


Ziemniaki obrać, pokroić w plasterki, gotować w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Obraną cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić na plasterki. Podsmażyć na maśle, dolać śmietanę, doprawić, chwilę poddusić. Ziemniaki wyłożyć do naczynia żaroodpornego, przykryć cukinią i porem, polać powstałym sosem. Na wierzchu ułożyć pokrojony w kostkę boczek. Zapiekać w temperaturze 200 stopni, aż wierzch będzie ładnie zrumieniony. Podałam z sałatą skropioną odrobiną oliwy. 

2 komentarze:

  1. ja właśnie szukam pomysłu na cukinię ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. dobry smak, dobre proporcje,spaniały pomysł na kolacje.

    OdpowiedzUsuń