28 października 2011

Muszle z dynią, fetą i sosem z pietruszki

Dyni i muszli ciąg dalszy. Ani jednego, ani drugiego nie mam na razie dość :) Tym razem sprawdzony duet dynia + feta, urozmaicony został sosem z pietruszką. Tych kilka prostych smaków tworzy bardzo smaczną całość. 


Składniki:
·         1,5 szklanki miąższu dyni (wcześniej upieczonej w piekarniku, oprószonej solą i pieprzem, skropioną oliwą, temperatura około 200 stopni, 20 – 30 minut)
·         Cebula
·         Ząbek czosnku
·         Pół opakowania fety
·         Pęczek pietruszki
·         Kilka oliwek
·         Makaron w kształcie muszli
·         Oliwa z oliwek
·         Śmietana 30 lub 36%
·         Sól, pieprz, pieprz ziołowy


Upieczoną dynię rozdrobnić, cebulę i czosnek drobno posiekać. Na oliwę podsmażyć najpierw cebulę i czosnek, po chwili dodać dynię. Doprawić, podsmażyć kilka minut. Muszle ugotować według przepisu na opakowaniu. Fetę pokroić w kostkę, oliwki w plasterki. Natkę pietruszki drobno posiekać, dodać śmietanę, doprawić lekko do smaku. Muszle nadziewać przygotowanym farszem, do każdej muszli dokładać dwie lub trzy kostki fety i plasterek oliwki. Układać w naczyniu żaroodpornym, polać sosem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. kolejny ciekawy sposób napełnienia muszli makaronowych, ciekawy smak i apetyczny wygląd.

    OdpowiedzUsuń