17 października 2011

Foccacia z oliwkami


Włoski chleb, który przygotowuje się z trzech składników. Wybór dodatków dowolny, za to koniecznie podajcie z oliwą z oliwek. Może być cieńsza i bardziej chrupiąca, albo grubsza i puszysta, to też kwestia upodobań. Dobra na śniadanie, kolację, przekąskę. Polecam!


Składniki:
·         10 g drożdży
·         250 g mąki
·         150 ml ciepłej wody
·         Łyżeczka soli
·         Zielone oliwki
·         Gruboziarnista sól
·         Oliwa z oliwek
·         Pół łyżeczki cukru
·         Dowolne zioła (np. rozmaryn, oregano)


Do kubka wkruszyć drożdże, dodać około 60 ml wody, pół łyżeczki cukru i dwie łyżki mąki. Wymieszać i odstawić na 20 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać łyżeczkę soli i łyżkę oliwy, drożdże i resztę ciepłej wody. Wymieszać składniki, wyjąć na oprószony mąką blat i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i jednolite. Rozwałkować, do momentu osiągnięcie pożądanej grubości, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1,5 godziny, można przykryć ściereczką lub folią, żeby nie wyschło. Nagrzać piekarnik do 220 stopni, posypać ciasto solą, oliwkami i ziołami. Piec przez około 15 minut. Podawać z oliwą z oliwek. 


Smacznego!

3 komentarze:

  1. Oj.. oj.. już czuję chęć na taka przegryzkę. A do tego wino albo pomidorową zupę-krem:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Trzy składniki, dowolne dodatki i do dzieła, świetne urozmaicenie kolacji.

    OdpowiedzUsuń
  3. I znów focaccia - normalnie prześladuje mnie ten wypiek ostatnio - chyba muszę ją szybko upiec :)

    OdpowiedzUsuń