19 października 2011

Dyniowe babeczki

Tym razem dyniowe babeczki. Byłam bardzo ciekawa jak dynia smakuje jako składnik ciast i nie rozczarowałam się. Dodatek przypraw i miodu sprawia, że babeczki są pyszne i aromatyczne. Wyjątkowo szybko zniknęły i stanowiły nawet drugie śniadanie zabierane do szkoły. Dynia powoli staje się jednym z moich ulubionych warzyw, mam jeszcze sporo pomysłów na jej wykorzystanie, którymi na pewno się podzielę.



Składniki:
·         2 szklanki mąki
·         Pół szklanki orzechów
·         2 łyżki cukru
·         2 łyżki miodu
·         100 g masła
·         2 jajka
·         1 – 1,5 szklanki startej dyni
·         Płaska łyżeczka proszku do pieczenia
·         Pół łyżeczki cynamonu
·         Pół łyżeczki zmielonego imbiru
·         Pół łyżeczki kardamonu 


W misce wymieszać mąkę, posiekane orzechy, cukier, proszek do pieczenia i przyprawy. W rondelku rozpuścić masło, dodać miód, zdjąć z ognia, dodać żółtka i szybko i bardzo dokładnie wymieszać. Dynię zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Mokre składniki dodać do suchych, dodać dynię i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać z masą. W blaszce do babeczek umieścić papilotki i wypełniać je ciastem. Piec około 30 – 40 minut w temperaturze 180 stopni. Można udekorować odrobiną rozpuszczonej czekolady. 


Smacznego!

1 komentarz:

  1. Nigdy nie robiłam babeczek z dodatkiem dyni. Koniecznie muszę to nadrobić;)

    OdpowiedzUsuń