18 października 2011

Budyniowe koszyczki z konfiturą

Małe słodkie co nieco do popołudniowej kawy, na osłodę w środku tygodnia. Osobiście bardzo lubię takie ciasteczka. Po pierwsze bardzo lubię ciasto francuskie pod każdą postacią. Po drugie są proste, szybkie w przygotowaniu i oczywiście pyszne. 


Składniki:
·         Opakowanie ciasta francuskiego
·         Budyń waniliowy
·         Konfitura malinowa lub truskawkowa
·         Kostka gorzkiej czekolady
·         Łyżka mleka


Z ciasta francuskiego wyciąć pełne okrągłe ciasteczka, z części okrągłych elementów wyciąć środki, tak żeby powstały krążki. Montaż wygląda tak: jako podstawa pełne kółeczko, następnie jedno na drugim układamy krążki, w dowolnej ilości tak żeby uzyskać pożądaną wysokość i możliwe było wypełnienie ciastek kremem. Każdą z warstw posmarować mlekiem, żeby się zlepiły, a wierzchnia warstwa była błyszcząca. Ciastka piec kilka minut w temperaturze 200 stopni, aż będą zrumienione. Budyń przygotować według przepisu na opakowaniu, można dodać trochę mniej mleka, żeby był gęstszy. Każde ciasteczko wypełniać budyniem, na wierzch nałożyć konfiturę i posypać startą czekoladą.


Smacznego!

Te ciasteczka to mój mały udział w akcji Różowy Tydzień.

2 komentarze: