22 października 2011

Bananowo – jagodowy tort naleśnikowy

Na wyjątkowe weekendowe śniadanie. Chciałam przygotować trochę bardziej uroczyste śniadanie i zrobić wrażenie. Cel chyba osiągnęłam, torcik w zachwytach szybko zniknął. Zrobiłam tort z siedmiu warstw, ale ich liczba może być dowolna, im wyższy tym większe wrażenie zrobi. Ja proponuję takie dodatki, ale ich wybór pozostawiam Waszej wyobraźni. W każdej postaci tort będzie pyszny.


Składniki:
·         Kilkanaście naleśników (mąka, mleko, jajko)
·         Dżem jagodowy
·         Banan
·         Twarożek naturalny
·         Kostka gorzkiej czekolady


Mąkę wymieszać z mlekiem i jajkiem, uzyskując płynną konsystencję i usmażyć niewielkie naleśniki. Na talerzu układać naleśnik, posmarować serkiem, ułożyć następny naleśnik, posmarować dżemem, ułożyć następny naleśnik, na tą warstwę ułożyć plasterki banana. I tak dalej, aż do wyczerpania naleśników lub dodatków. Kolejność dowolna. Na wierzch zetrzeć odrobinę czekolady. Można dowolnie ozdobić. 


Smacznego!
Naleśnikowa sobota

1 komentarz: